Figyelem! Ingyenes a kiszállítás!
Az utánvét költsége 490 Ft.
A feladott csomagot nyomon követheti a Vásárlás/Csomagkövetés menüpontban
 • Nincs termék a kosárban.
Featured

izületi gyulladás, ízületvédelem, kutyáknak, porcerősítés

5 érdekesség a kutyák érzékszerveiről

Lucakutya

1. Ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat, úgy két egyforma kutyaorrot sem találni a nagyvilágban. A redők és barázdák elhelyezkedése egyedi mintát képez minden négylábú kedvenc nóziján. Ez lehetővé teszi, hogy világszerte a kennelklubok regisztrálják az orrlenyomatokat… ezzel segítve a lopott vagy elveszett kutyák megtalálását. Egyelőre még elterjedtebb a régi módszer, miszerint összetintázzák az állat orrát aztán azt egy papírra odanyomják. De! Már létezik olyan telefonos applikáció, ami másodpercek alatt regisztrálja a fő azonosító markereket. A rendszerben szereplő kutyákat pedig ezután 95 százalékos pontossággal azonosítja be. 

2. A kutyák agyának szaglóközpontja 40-szer nagyobb, mint az embereké. Orrukon pedig több millió (egyes becslések szerint akár 300 millió) szaglóreceptor található. Ezeknek köszönhetően szőrös kedvenceink szaglása 10-100.000-szer erősebb, mint a miénk, embereké. Nem véletlen: drogok, robbanóanyagok vagy akár holttestek felkutatásában… jobban mondva kiszimatolásában négylábú barátaink szinte kivétel nélkül mindig segédkeznek. Ezek után, nem is meglepő, hogy 2013-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, a kiképzett kutyák által kiszagolt bizonyítékok is elfogadhatóak a bíróságon. 

3. Egy újszülött kiskutya sem tud boldogulni anyja nélkül. Ennek egyik legfőbb oka: minden kölyökkutya süketen és vakon jön a világra. Mivel világra jöttük után is fejlődnek, körülbelül két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szemek kinyíljanak… illetve a kicsik elkezdjenek reagálni a zajokra. Addig a legtöbb időt alvással és evéssel töltik a kicsik. 

4. A kutyák hallása, szaglásukhoz hasonlóan, szintén lenyűgöző. Hozzánk képest, a négyszer messzebbről érkező hangokat is tökéletesen hallják. Továbbá, a fülük elhelyezkedésétől a bennük lévő izmokig, mind azt segíti, hogy még olyan hangokat is meghalljanak, amit mi (egyszerű halandók) ha akarnánk, se tudnánk. A legendás Beatles ennek inspirációjára még egy dalt is írt a kutyáknak… ha érdekel, melyik számukat élvezik szőrös barátaink világszerte, nyisd meg az alábbi linket: 

5. A fentebb említett szuperképességeik ellenére, a kutyák íz-érzéke igencsak fejletlen. Ez az ízlelőbimbók alacsony számával magyarázható. Míg egy átlagos embernek durván 9000 ízlelőbimbó található a nyelvén, addig szőrös barátainknak csak 1700. Ennek következménye, hogy egy kutyus számára a szemétben rothadó ételmaradék épp olyan vonzó tud lenni, mint a legnagyobb gonddal elkészített steak.

https://arthrocol.com/embed-link/blog/

Nektek melyik érdekesség tetszett a legjobban? Esetleg van jó sztoritok kutyusotokról?! Írjátok meg kommentben! 

Bővebben
Featured

izületi gyulladás, ízületvédelem, kutyáknak, porcerősítés

A legjobb Beatles dal…kutyáknak

Beatles

Ha csak nem egy barlangban nőttél fel, biztosan hallottál már az angol rock bandáról, a Beatles-ről. George Harrison, John Lennon, Paul McCartney és Ringo Starr: a liverpooli fantasztikus négyes. Az együttes alapítása óta eltelt 60 évben, újabb és újabb generációk szerettek, és szeretnek bele kortalan műveikbe. Rajongótáboruk azonban nem csak emberekre korlátozódik. 

Évtizedekig csak spekuláció volt, hogy négylábú kedvenceink tudnak valamit a Sergeant Pepper című albummal kapcsolatban, amit mi, emberek viszont nem. Ez mára már tény; maga Sir Paul McCartney erősítette meg egy, a BBC-nek adott interjúban. A banda valóban külön kedveskedett egyik számában szőrös kis barátainak. Az ’A Day In The Life’ című dalukhoz egy speciális hangot adtak hozzá, amelyet csak a kutyák képesek meghallani – kutyafütyülést. 

A fajokon átívelő mű azonban nem valósult volna meg, ha Sir McCartney nem imádja annyira szenvedélyesen a bakelit lemezeket. A 60-as évek közepe lehetetett, mikor kíváncsiságból megkérdezte hangmérnökeit, hogy miért szól olyan jól a hanglemez. Elmagyarázták: vannak olyan frekvenciák fent és lent, amelyek emberi fül számára épphogy vagy egyáltalán nem hallhatóak. Sir George Martin azt is elmondta a fiatal zenésznek, hogy a magas frekvenciákat csak kutyák képesek meghallani…

…így született meg az ötlet; már csak meg kellett valahogyan valósítani. De hogy vesz fel lemezre valamit az ember, ha azt a valamit nem is hallja!? Szerencsével, nem is kevéssel.

Az ’A Day In The Life’ szám rögzítése közben sikerült felvenniük a stúdióban tartózkodó szőrös kis „énekes” fütyülését, melynek frekvenciája 15 kilohertz. Ez azt jelenti, hogy ott és akkor, a helyszínen tartózkodó kétlábúaknak még fogalmuk sem volt arról, hogy sikerrel jártak-e vagy sem. 

Persze, a résztvevők már rég megbizonyosodhattak művök eredményességükről. Sir McCartney úgy véli: a kutyák előreálló fülekkel és farok-csóválással élvezik a legendás együttes zenéjét.

Természetesen, nem kell hinned a leírtakban. Épp ezért arra kérlek: teszteld Te magad a dalt (https://www.youtube.com/watch?v=usNsCeOV4GM)…  azaz indítsd el, ülj hátra és figyeld meg kedvenced reakcióit! Majd ezután bátran oszd meg velünk tapasztalataidat kommentben! Jöhetnek képek, akár videók is az éneklő-táncoló szőrgyerekekről.

Interjú: 

https://www.youtube.com/watch?v=Zn7AEpB1jm8 (6:55-7:40)

Források:

http://es.gibson.com/News-Lifestyle/News/en-us/The-Beatles-Make-Pet-Sounds.aspx

Bővebben
Featured

izületi gyulladás, ízületvédelem, kutyáknak, porcerősítés

15 tipp hogyan gondozzuk kutyánkat télen – 3. rész

Szőrös családtagunk téli gondozásáról már sok hasznos információt megtudhattunk az előző bejegyzésekből, de listánknak még csak a felénél járunk. Íme hát, a következő 7 tipp:

 • Kutyánk épp olyan könnyen kiszáradhat télen, mint nyáron. Gondoskodjunk épp ezért friss ivóvízről, naponta többször is. Ha kedvencünk sűrűn van kertben, mindenképpen helyezzünk ki neki vizet. Hideg időben azonban még gyakrabban ellenőrizzük állagát: ne várjuk meg, amíg az elkezd megfagyni. Továbbá, amikor leesik az első hó,tartsuk észben azt is: amikor az állat havat eszik, az nem egyenlő a vízivással! Azaz, az elfogyasztott hó mennyiség ellenére is biztosítanunk kell a friss vizet tálkájában. 
 • A hideg elleni védelmi rendszer első bástyája négylábú családtagunk bundája; és minél több időt tölt szabadlevegőn, annál fontosabb ennek szerepe. Így annak fajtától függően, szakszerű ápolása elengedhetetlen. A téli hónapokban is muszáj mosdatnunk szerettünket, ez nem is kérdés. Azonban, lehetőség szerint, azt ne a kinti séta és/vagy játék előtt tegyük meg. Minden esetben alaposan szárítsuk meg szőrzetét. 
 • Kedves kis családtagunk mancsa, télen, szintén érzékeny területnek számít… így külön figyelmet igényel. A párnácskák között nőtt szőrön könnyen jég képződhet, aminek súlyos következményei lehetnek. Szerencsére, ez könnyen elkerülhető: vágjuk rövidre az adott helyen kilógó szőrszálakat. Emellett, a járdák felsózásához használt mérgek szintén komoly veszélyt jelentenek kutyánk egészségére: kimarhatja lábacskáit; benyalva pedig akár károsíthatja szervezetét. Ezeket tudva, értelemszerű, hogy sétáltatást követően mindig és azonnal öblítsük le, majd töröljük szárazra az állat lábait. Mindezen intézkedések ellenére, ha úgy látjuk, a séta továbbra is diszkomfortos kedvencünk számára, iktassunk be csizmácskákat
 • Ha van kert, és havazik… a következő két dologra kell figyelnünk. Az első: hova lapátoljuk el a havat. A kerítés mellé hányt hókupacnak még a legjobban nevelt kutya sem tud feltétlenül ellenállni. Rizikója ennek az, hogy az állat könnyen átmászik a kerítésen. Le merem fogadni, egy gazdi sem örülne, ha szőrös gyereke egyedül csavarogna a hideg és rideg nagyvilágban. Lapátoljunk hát minél messzebb a kerítéstől. A második: mit kezdjünk a tetőn olvadó hóval és jéggel. Négylábú barátunk igencsak megsérülhet, ha egy leeső hókupac eltalálja, pláne ha annak egy része fagyott. Így minél előbb szabaduljunk meg ettől a veszélyforrástól. Ha azonban nincs rá módunk megtisztítani a tetőt, kutyánkat semmiképp se hagyjuk alá, vagy közelébe menni.
 • Nem tudhatjuk, mit rejt a hó, így amikor sétálunk és/vagy játszunk, tartsuk magunkhoz közel állatunkat. Ugyanakkor a befagyott kisebb vagy nagyobb tavakat kerüljük messziről; hiába a jég, annak vastagságát ne a mi szőrös gyerekünk tapasztalja ki. 
 • Télen előkerül a fagyálló. Édes íze ellenállhatatlan tud lenni kutyánk számára. Annyira mérgező anyag, hogy már az is életveszélyes tud lenni, ha csak az üveget nyalogatja le. Ezért vagy tartsuk távol négylábú családtagunkat a garázstól… vagy pedig, alaposan zárjuk a fagyállót egy szekrénybe, öt lakat alá. 
 • Ahogy nyáron a nagy melegtől, ilyenkor a dermesztő hidegtől kell félni. Télen se felejtsük soha (DE SOHA!) az autóban kutyánkat. A járómotoros megoldás sem megoldás, hiszen ez  újabb veszélyforrást jelent: könnyen előfordulhat szénmonoxid mérgezés. Legjobb, ha az otthon melegében vár minket szőrös kis barátunk, amíg mi a napi ügyeket intézzük a városban. 

Egy tipp maradt hátra. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi is a tizenötödik tipp, látogass vissza az Arthrocol honlapjára hamarosan. Vagy kövesd be Arthrocol nevű oldalunkat Facebookon, így biztosan nem maradsz le semmiről!

Forrás: 

Bővebben
Featured

ízületvédelem, kutyáknak, macskáknak, porcerősítés

15 tipp hogyan gondozzuk kutyánkat télen – 2. rész

Mint azt már megtudhattuk az előző részből, télen bizony több veszély fenyegeti kutyánkat, mint azt el mernénk képzelni. Szerencsére, ez a lista segítségül szolgálhat minden lelkiismeretes gazdi számára!

Az első 6 tippet, ha eddig még nem tetted meg, az alábbi linken tudod elolvasni: 

De ne is késlekedjünk tovább a hetedik pont megismerésével…

Egész évben, de most még inkább kell ügyelnünk kutyánk bőrének hidratálására, hiszen ilyenkor az sokkal könnyebben száradhat ki és/vagy repedezhet fel. A szőrzet erősségére is egyre inkább figyelnünk kell a hőmérséklet csökkenésével, mivel jelentős szerepet játszik az állat hőszabályozásában. Mindezek mellett, szőrös gyerekünk ízületeire kell a legjobban ügyelnünk ezekben a hónapokban.  A hideg, nyirkos időben az ízületek könnyen begyulladhatnak, ami a szövet feldagadásával jár. Ez pedig nyomást fejt ki a környező idegekre. Mindez, rövid távon merevséget és kellemetlenséget okoz kis szerettünknek. Hosszú távon pedig súlyos egészségügyi következményei lehetnek. 

Mivel óvjuk hát meg kutyánk bőrét, szőrét és ízületeinek egészségét télen is? 

Omega-3-mal. 

A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozó omega-3: 

 • a bőrt ellenállóvá teszi; 
 • segíti a fénylő és vastag bunda kialakítását; 
 • támogatja az ízületeket.

Három az egyben… Sőt! Az omega-3 zsírsavaknak még számos más jótékony hatása is van. Például:

 • javítja az agyműködést;
 • erősíti a szív- és érrendszert;
 • energiát és vitalitást biztosít;
 • enyhíti az allergiát;
 • elősegíti a jó közérzetet.

Ezek tudatában, az omega-3-at akár a csodaszerek közé is sorolhatjuk. 

Jó, ha tudjuk, a létfontosságú elemet nem képes az állat szervezete előállítani. Így étel, vagy étrend kiegészítő formájában kell biztosítanunk négylábúnk számára. 

Ha tutira akarunk menni, válasszuk az étrend kiegészítőket. Ugyan jó néhány étel tartalmaz omega-3 zsírsavakat; azok nem mindegyikét adhatjuk kutyánknak (gondoljunk csak a csonthéjas magvakra), vagy épp az elkészítés túl körülményes (és kockázatos, például a halak szálkája miatt). 

Épp ezért, szeretném figyelmetekbe ajánlani az Arthrocol által kifejlesztett Lucy & Gus csukamájolaj arthrózisra, reumára omega-3 zsírsavakban gazdag tápkiegészítőt.

 A termék neve ne tántorítson el senkit! Nemcsak ízületi gyulladás esetén alkalmazható, hanem szőrös családtagunk általános jó egészségének biztosítására is használható. Rengeteg jótékony hatása miatt akár egész évben adhatjuk. A tél közeledtével azonban mindenképpen építsük be kedvencünk étrendjébe, hiszen a szőrzetnek, bőrnek és ízületeknek ilyenkor fokozott támogatásra van szüksége. 

Lucy&Gus

Ha érdekel Lucy & Gus csukamájolaj arthrózisra, reumára pontos összetevői, adagolása… vagy már most szeretnéd megrendelni; ezeket mindegyikét megteheted a következő linken: 

https://arthrocol.com/termek/lucy-gus-csukamajolaj-arthrozisra-reumara/.

Maradt még hátra néhány pont kutyánk téli gondozásával kapcsolatban. Ezekkel egy következő bejegyzés során fogunk megismerkedni! Addig is, szeretettel várjuk visszajelzéseiteket, esetleg kérdéseiteket komment vagy privát üzenet formájában.

Források:

https://www.thekennelclub.org.uk/health-and-dog-care/health/health-and-care/a-z-of-health-and-care-issues/omega-3/#:~:text=Omega%2D3%20is%20described%20as,important%20for%20dogs%20with%20injuries.
Bővebben
Featured

ízületvédelem, kutyáknak, porcerősítés

Karácsonyi meglepetés

Miután ’megmentett’ egy tüneményes Szibériai husky, még 5 éves koromban (a teljes történetet az alábbi linken tudod elolvasni: https://arthrocol.com/kutyaknak/a-kutya-meg-en/), eldöntöttem: nekem is lesz kutyusom. Bármi áron. 

Kevéske szabadidőmben… 

mert hogy egy kis gyereknek is megvannak a maga fontos elfoglaltságai! Ovi, játék a játszótéren, rajzolás, délutáni matiné, játék, mesélés, fürdés és persze esti mese. Na meg heti két úszás óra. 

…elkezdtem kidolgozni a hadjáratot.

 Az első ötletemet – könyörgés nonstop egy négylábú barátért -, hamar elvetettem. Kíváncsi volnék, a Ti szüleitek meddig bírták volna, de azt én már ekkora kitapasztaltam: az enyémek nem sokáig. Tűrőképességük újbóli tesztelésével csupán célom ellenkezőjét értem volna el. 

Nem, nem! Ez nem volt jó terv. 

Második lehetőségként a testvérem jutott eszembe. Elképzelésemnek, miszerint ’szövetkezünk’ egyetlen hibája volt: nővérem macskás. Biztos voltam benne, nem adná be a derekát. 

Így ezt a gondolatot is gyorsan elengedtem.

A mondás szerint ’három a magyar igazság’. Úgy tűnik, van benne valami! 

Történt ugyanis, hogy a szüleim ismerőseihez mentünk látogatóba. Egy pöttöm Yorkie-juk volt, a barátságosabb fajta. Miután rendje, s módja szerint megismerkedtünk… megengedte, hogy az ölembe vegyem; hónalj meg poci simivel kényeztessem. 

Édesanyukámra néztem. Épp ő is minket nézett. Feltűnt szeretetteljes mosolya és melengető tekintete. Mintha azt konstatálta volna magában, mennyire zabálnivalóak vagyunk a kutyussal. 

Ennek hatására, akkor és ott, okos kis buksimban megszületett a harmadik, egyúttal végleges terv. 

Mivel igazán nem szeretnék elveszni kusza, gyermeki gondolataimban, hadd osszam meg a mesteri ötletet pontokba szedve:

 • élő kiskutyával ultra cukinak lenni;
 • ha nem lehetséges a simogatás és/vagy játék; félhangosan megjegyezni mennyire édes az adott négylábú*; 
 • képzeletbeli kutyát tartani; 
 • a boltban minden kutyust ábrázoló termék előtt hosszasan ácsorogni, merengő boci szemekkel;
 • ha négylábút mutat a képernyő tv-zés közben, hangos ’Óóóóó’ kísérje a jelenetet.

*A műveletet megismételni minden egyes adandó alkalommal!

Tökéletesen hangzik az ötlet, ugye? Én is azt hittem!

Hát, gyakorlatban nem bizonyult annak. A szülők ’majd’ varázsszava áttörhetetlen akadálynak bizonyult. 

Erősítés kellett. Kapóra jött, hogy közeledett a Karácsony. Eszembe juttatta régi jó ismerősömet… a kis Jézuskát. Ha valaki, akkor ő biztosan tud segíteni. Levél formájában kommunikáltunk. Bevallom, én nem írtam, hanem rajzoltam a kéréseimet.

Szerintem, már kitaláltok mi volt a lapon, amit egy borítékban az ablakpárkányon hagytam. Pontosan! Egy kutyus!

6 évesen még könnyebb hinni a Jézuskában. Így mikor reggel megláttam, a levél nincs már a helyén… biztos voltam a győzelmemben. Azzal a tudattal vártam 24.-ét, hogy kapok egy élő kiskutyát. 

Türelmetlen gyereknek lassan múlik az idő, de csak elérkezett Karácsony szent estéje. 

Ahogy az nálunk szokás, a karácsonyfa köré gyűlve ajándékoztuk meg egymást. Én következtem. Iparkodtam az ajándékok kibontásával… minél kevesebb maradt, annál hevesebben vert a szívem. Úgy kalkuláltam: az utolsó ajándék után mama vagy papa megjelenik az én szőrös kis barátommal. 

A filmbe illő pillanat nem jött el. ’Talán túl sok dolga volt, és megfeledkezett rólam?!’ fordult meg a a fejemben. Ekkor egy nekem címzett borítékot nyomtak a kezembe. Felbontottam, többoldalas írás volt benne. Persze, anyukám, mint aki nem tudná, miről volt szó; elkérte a levelet, hogy felolvashassa. 

Legnagyobb meglepetésemre, kiderült hogy a Jézuska emlékszik az én egyetlen, legnagyobb  kívánságomra. Üzenetében megígérte, ’majd’ tesz az ügyem érdekében a szüleimnél. Azt is elmagyarázta, hogy élő állatot gyereknek miért nem ajándékozhat. 

Épp már elszontyolodtam, amikor a következő mondatra figyeltem fel ’Gondozd Prézli nevű kutyámat…’. Megdobbant a szívem ’Hát mégis?!’. 

Ekkor még egy becsomagolt dobozt adtak át szüleim, amit türelmetlenül nyitottam ki. Egy prézli színű, Suzie-ra bundázó mini plüss kutyust rejtett. 

Tanulság?! A legjobb hadvezérek is elbuknak, ha a szüleik akarata ellen kelnek háborúra. 

Bővebben
Featured

izületi gyulladás, ízületvédelem, kutyáknak

15 tipp hogyan gondozzuk kutyánkat télen – 1. rész

Egy négylábú kedvenc hidegtűrése számos tényezőtől függ. Figyelembe kell venni méretét, szőrzetének mennyiségét meg vastagságát is; életkora és fizikai erőnléte szintén meghatározó tud lenni. 

Egy dolog viszont közös minden kutyában: a tél érkeztével fokozottan kell figyelnünk rájuk! Hiszen a ’kutyahideg’ mellett több más veszély is leselkedik szőrös családtagjainkra ebben az évszakban. 

A mai és a következő 2 informatív bejegyzés összesen 15 tippje szolgáljon hát segítségül minden gazdi számára állatkájának téli gondozásában. 

 1. Vékony szőrű kutya esetében elengedhetetlen a védőruházat használata. Nyaktól a farok tövéig érő kabátot válasszunk, ráadásul olyat, amely a hasat is befedi. Ne felejtsük el azonban, hogy az öltözet nem teljes egészében óvja meg kedvencünket. Továbbra is könnyen szenvedhet fagyási sérülést fülein, lábain… illetve farkán. Így fagypont alatt soha ne legyünk kint túl sokáig kis szerettünkkel.
 • Ha a kutyus érzékeny a hidegre, próbáljunk meg késő délelőtt vagy kora délután sétálni, amikor a hőmérséklet melegebb. A kora reggeli, illetve a késő esti mozgást viszont kerüljük. A téli napsütést azért is muszáj kiélvezni, mert biztosítja az állat számára a jótékony D-vitamint.  
 • A család kedvence bár szeretheti a kint létet, de még a legbundásabb is meghűlhet. Emellett, a fülei, mancsai és farka ki vannak téve a fagyás rizikójának. A téli napokon inkább többször, de rövidebb időre menjünk sétálni vele; mozogjunk és játsszunk sokat a szabadban. Azonban, amint a hőmérséklet csökken, ne hagyjuk kint hosszabb időre. Ha tehetjük, tartsunk mi is vele… és ha mi fázunk, akkor a kutya is fázik, ami nem mást jelent, mint hogy ideje bemenni, a melegbe. Ha van kert, de épp nem tudunk csatlakozni a szabadtéri mókához, sűrűn ellenőrizzük, hogy fázik-e négylábú családtagunk.
 • Ebben a hideg évszakban, semmiképpen se hagyjuk a kutyát földön feküdni; se kint… se bent (kivéve, ha padlófűtés van otthon). A megfelelő fekhely kiválasztása biztosítja az állat számára a szükséges meleget. Lehet megemelt ágy vagy akár fűtött heverő, emellett a vastag pokrócok tovább fokozzák a komfortos környezetet négylábú barátunk számára. Alvóhelynek a ház egy meleg pontját válasszuk, távol a huzattól. Mindezek az intézkedések segítenek megelőzni az ízületek bemerevedését, amire a kedvencünk korának előrehaladtával fokozatosan kell figyelnünk! 
 • Tartsuk észben: a kutya, a felmelegedés reményében akár képes megégetni magát. Így ha olajradiátort, egyéb felforrósodó fűtőtestet vagy éppen kandallót használunk, azokat soha ne hagyjuk őrizetlenül.
 • Télen extra ’védelmező’ réteg szükséges a kutya számára. Azonban ez nem a vastagabb zsírréteget jelenti, hanem vastagabb szőrzetet. Azért is fontos ezt észben tartanunk, mert a hideg miatt kedvencünk könnyen ellustul, így kevesebb kalória kell számára. Figyeljük hát az állat aktivitási szintjét, és annak megfelelően állítsuk be kalória-bevitelét. Lehetőség szerint válasszunk magas minőségű, minél kevésbé feldolgozott tápokat. Ebben az évszakban, a nyers húst is illesszük az étrendjükbe. Nemcsak segít biztosítani az egészséges szőrzetet, de megfelelőképpen feltölti energiával is négylábú társunkat.

Következő héten csupán egy pontot fogunk kitárgyalni, de azt bizony alaposan! A 7. pontban kitérünk majd a kutya bőrének érzékenységére, és hogy hogyan is tudjuk azt kezelni külsőleg, illetve belsőleg egyaránt.

 Addig is, kommentben osszátok meg, hogy Ti hogyan gondozzátok a kedvenceiteket! Bátran mutassátok meg a melegebbnél melegebb fekhelyeket; a cukibbnál cukibb kutyaöltözeteket…. és még azt is, ahogy a friss levegőn játszotok szőrös családtagotokkal. 

Bővebben
Featured

kutyáknak

A kutya meg én…

Kedves Barátaink! 

Jó híreink vannak… a blog folytatódik, ráadásul minden héten kétszer is találkozunk! Ahogy azt már megszokhattátok, az egyik bejegyzés négylábú kedvenceink szakszerű tartásáról szól majd; tippeket és hasznos információkat találhattok benne. A másik pedig, ahogy azt az alábbiakban láthatjátok, személyes hangvételű lesz: tőlem Nektek! Persze, az állatok maradnak a főszereplők. 

Egy dolog maradt már csak hátra: hadd köszöntselek Titeket sok szeretettel az Arthrocol csapatának nevében!  Jó olvasást kívánunk! 

A kutya meg én 

Hadd osszak meg Veletek egy személyes történetet arról, hogyan is lettem ’kutya fan’. 

Emlékszem, tél volt. A hópaplan vastagon fedett mindent. Az oviból tartottunk hazafelé nagymamámmal, épp a kutyasétáltató dombon vágtunk át. Tudtam, este majd jövünk vissza szánkózni, így hát úgy döntöttem, felmérem a terepet. 

A domb széle felé vettem az irányt. Talán túl nagy lendülettel haladtam, vagy netán a vakító fehérség miatt…, de a célhoz megérkezve elvesztettem az egyensúlyom. Visszanyerni pedig már nem voltam képes. Soha nem tudtam bukfencezni, kivéve akkor. Egyik követte a másikat. A Föld forgott velem, fentek és lentek váltogatták egymást. 

Piff-puff.

Piff-puff.

Puff-pufff…

Megérkeztem, ugyan nem tudtam: hova. Felülni még nem bírtam, csak tekingettem jobbra-balra. Fény alattam. Fény felettem, és mellettem is.

Egyszer csak feltűnt egy szőrös angyalka, vagy ahogy később sikerült azonosítanom, egy gyönyörű szép Szibériai husky.  Gyorsan közeledett felém. Kék szemei egyre szikrázóan csillogtak. Pofiján derűs mosoly, fehér fogacskái kicsit kikandikáltak. Amint oda ért hozzám, nyelvét köszöntésre nyújtotta. Több se kellett, én az arcom adtam rendhagyó kézfogásunkra. 

Sok szeretet létezik, de az egyik legtisztább, tapasztalataim alapján, amikor gyermek és állat szíve egyszerre dobban. Önzetlenül és önfeledten. Ez, az volt. Hatására el is felejtettem az addigi ’megpróbáltatásaimat’.

Az üdvözlés után orrával ellenőrizte testi épségem. Megbizonyosodott róla, hogy minden rendben van-e. A válasz igen, így hát a mellkasomra hoppant… Mielőtt pedig bárki megijedne, még baba volt, ő is. Más szavakkal, kilóban nem nyomott sokat. 

Épp hogy elkezdtünk volna hemperegni, a gazdája hívta. Ahogy jött, úgy távozott: sietve. El sem köszönt. 

A nevét nem hallottam, vagy talán már nem emlékszem. Több mint 20 éve volt. Érdekes, viszont a bundája puha tapintását élénken érzem a tenyereimben a mai napig. 

Ahogy eltűnt a domb tetején a bundás megmentő, ráébredtem, megváltozott az életem. Már nincs visszafele, csak előre. ’Kutya fan’ lettem… Éreztem, nem nyugodhatok addig, amíg nekem is lesz egy ilyen kis pajtásom. 

Nagymamám a történések végére érkezett meg. Gyorsan segített felállni, nem akarta, hogy átázzon az öltözetem. Leporolta a havat és megigazította a satyómat. Megindultunk, több megállót már be se iktattunk.

Amint hazaértünk, megkezdtem a hadjáratot a leendő kiskutyámért. Elvégre nem hülye voltam, csak 5 éves… tudtam, ha kutyát szeretnék, azt csak a szülőkön keresztül tudom megvalósítani. 

Hogy sikerült-e vagy sem?! Az egy következő részből kiderül!

Addig is, ha idáig jutottatok az olvasással, kérlek, nyugodtan osszátok meg Ti is kommentekben, hogy hogyan váltatok ’kutya fan-ná’!

Bővebben

ízületvédelem, porcerősítés

Ízületvédelem, porcerősítés

Mani a whippet múlt héten vasárnap egy ártalmatlan séta közben vágta meg a lábát, köszönhetően a felelőtlen emberek szemetelésének. Sajnos az eset sürgős orvosi beavatkozást is igényelt, sérült az izületi tok, az inak. Köszönhetően a gyors és önzetlen orvosi beavatkozásnak mára jobban van már és rendelkezésünkre állt egy fotó erejéig. Rehabilitáció kiegészítésképpen Gazdájával az Arthrocol Mobilityt választották.

Bővebben

izületi gyulladás

Az elhízott kutya és az ízületi- és porc betegségek

ízületi problémák elhízás

A glasgowi egyetem állatorvosi kara készített egy felmérést a kutyák sántasága és a túlsúly összefüggésének vizsgálatára.

A tanulmány az osteoarthritis-es (OA) elhízott kutyák súlycsökkenés hatását elemezte a sántaságra. Tizennégy elhízott, a klinikai és röntgen által megállapított OA tüneteivel járó kutya részt vett egy nyílt várható klinikai vizsgálaton. A szűrővizsgálat és a kiindulási adatok gyűjtését követően a kutyákat csökkentett kalóriatartalmú táplálékkal etették egy 16 hetes vizsgálati időszak alatt, amelyben hat követő ellenőrzést végeztek. Minden látogatáskor megmérték a testsúlyt és a kismedence kerületét, a sántítás súlyosságát numerikus besorolási skálával (NRS), vizuális analóg skálával (VAS) és kinetikus járáselemzés alkalmazásával értékelték. Ez az első olyan vizsgálat, amely szubjektíven és objektíven értékeli a súlycsökkenés hatását a sántaságra az elhízott OA-ban szenvedő kutyákban. Az eredmények azt mutatták, hogy 6,10% -os súlycsökkenés következtében jelentősen csökkent a sántaság. A kinetikus járásvizsgálat esetében a 8,85% -os testsúlycsökkenés eredményezett jelentős javulást. Ezek az eredmények megerősítik, hogy a súlycsökkenést fontos kezelési módként kell bemutatni az OA-val rendelkező elhízott kutyák tulajdonosai számára, és hogy a 6,10-8,85% testsúlycsökkenés után észrevehető javulás tapasztalható.

Marshall WG1Hazewinkel HAMullen DDe Meyer GBaert KCarmichael S.Small Animal Hospital, University of Glasgow Veterinary School, Bearsden Road, Glasgow, Scotland, UK. w.marshall@vet.gla.ac.uk
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20237844
Figyeljünk oda a kedvenceink táplálására, mozgassuk sétáltassuk őket sokat. Ha már bekövetkezett a baj, akkor tudjuk ajánlani a Mobility azonnali hatású komplex ízületvédő- és erősítő csúcstermékünket, vagy ha elszántuk magunkat, és le akarjuk fogyasztani a kutyánkat, akkor pedig a Nutryx zsírégető hatású termékünket.
Ízületerősítő és porcvédő termékeink megtalálhatóak az állatorvosoknál, és a webshopunkban.

Mobility ízület- és porcvédő
Ízületi és porc problémákra kínálunk megoldást!

Bővebben
Translate »

Contact to Listing Owner

Captcha Code