fbpx

15 tipp hogyan gondozzuk kutyánkat télen – 1. rész

Egy négylábú kedvenc hidegtűrése számos tényezőtől függ. Figyelembe kell venni méretét, szőrzetének mennyiségét meg vastagságát is; életkora és fizikai erőnléte szintén meghatározó tud lenni. 

Egy dolog viszont közös minden kutyában: a tél érkeztével fokozottan kell figyelnünk rájuk! Hiszen a ’kutyahideg’ mellett több más veszély is leselkedik szőrös családtagjainkra ebben az évszakban. 

A mai és a következő 2 informatív bejegyzés összesen 15 tippje szolgáljon hát segítségül minden gazdi számára állatkájának téli gondozásában. 

  1. Vékony szőrű kutya esetében elengedhetetlen a védőruházat használata. Nyaktól a farok tövéig érő kabátot válasszunk, ráadásul olyat, amely a hasat is befedi. Ne felejtsük el azonban, hogy az öltözet nem teljes egészében óvja meg kedvencünket. Továbbra is könnyen szenvedhet fagyási sérülést fülein, lábain… illetve farkán. Így fagypont alatt soha ne legyünk kint túl sokáig kis szerettünkkel.
  • Ha a kutyus érzékeny a hidegre, próbáljunk meg késő délelőtt vagy kora délután sétálni, amikor a hőmérséklet melegebb. A kora reggeli, illetve a késő esti mozgást viszont kerüljük. A téli napsütést azért is muszáj kiélvezni, mert biztosítja az állat számára a jótékony D-vitamint.  
  • A család kedvence bár szeretheti a kint létet, de még a legbundásabb is meghűlhet. Emellett, a fülei, mancsai és farka ki vannak téve a fagyás rizikójának. A téli napokon inkább többször, de rövidebb időre menjünk sétálni vele; mozogjunk és játsszunk sokat a szabadban. Azonban, amint a hőmérséklet csökken, ne hagyjuk kint hosszabb időre. Ha tehetjük, tartsunk mi is vele… és ha mi fázunk, akkor a kutya is fázik, ami nem mást jelent, mint hogy ideje bemenni, a melegbe. Ha van kert, de épp nem tudunk csatlakozni a szabadtéri mókához, sűrűn ellenőrizzük, hogy fázik-e négylábú családtagunk.
  • Ebben a hideg évszakban, semmiképpen se hagyjuk a kutyát földön feküdni; se kint… se bent (kivéve, ha padlófűtés van otthon). A megfelelő fekhely kiválasztása biztosítja az állat számára a szükséges meleget. Lehet megemelt ágy vagy akár fűtött heverő, emellett a vastag pokrócok tovább fokozzák a komfortos környezetet négylábú barátunk számára. Alvóhelynek a ház egy meleg pontját válasszuk, távol a huzattól. Mindezek az intézkedések segítenek megelőzni az ízületek bemerevedését, amire a kedvencünk korának előrehaladtával fokozatosan kell figyelnünk! 
  • Tartsuk észben: a kutya, a felmelegedés reményében akár képes megégetni magát. Így ha olajradiátort, egyéb felforrósodó fűtőtestet vagy éppen kandallót használunk, azokat soha ne hagyjuk őrizetlenül.
  • Télen extra ’védelmező’ réteg szükséges a kutya számára. Azonban ez nem a vastagabb zsírréteget jelenti, hanem vastagabb szőrzetet. Azért is fontos ezt észben tartanunk, mert a hideg miatt kedvencünk könnyen ellustul, így kevesebb kalória kell számára. Figyeljük hát az állat aktivitási szintjét, és annak megfelelően állítsuk be kalória-bevitelét. Lehetőség szerint válasszunk magas minőségű, minél kevésbé feldolgozott tápokat. Ebben az évszakban, a nyers húst is illesszük az étrendjükbe. Nemcsak segít biztosítani az egészséges szőrzetet, de megfelelőképpen feltölti energiával is négylábú társunkat.

Következő héten csupán egy pontot fogunk kitárgyalni, de azt bizony alaposan! A 7. pontban kitérünk majd a kutya bőrének érzékenységére, és hogy hogyan is tudjuk azt kezelni külsőleg, illetve belsőleg egyaránt.

 Addig is, kommentben osszátok meg, hogy Ti hogyan gondozzátok a kedvenceiteket! Bátran mutassátok meg a melegebbnél melegebb fekhelyeket; a cukibbnál cukibb kutyaöltözeteket…. és még azt is, ahogy a friss levegőn játszotok szőrös családtagotokkal.