fbpx

5 érdekesség a kutyák érzékszerveiről

Lucakutya

1. Ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat, úgy két egyforma kutyaorrot sem találni a nagyvilágban. A redők és barázdák elhelyezkedése egyedi mintát képez minden négylábú kedvenc nóziján. Ez lehetővé teszi, hogy világszerte a kennelklubok regisztrálják az orrlenyomatokat… ezzel segítve a lopott vagy elveszett kutyák megtalálását. Egyelőre még elterjedtebb a régi módszer, miszerint összetintázzák az állat orrát aztán azt egy papírra odanyomják. De! Már létezik olyan telefonos applikáció, ami másodpercek alatt regisztrálja a fő azonosító markereket. A rendszerben szereplő kutyákat pedig ezután 95 százalékos pontossággal azonosítja be. 

2. A kutyák agyának szaglóközpontja 40-szer nagyobb, mint az embereké. Orrukon pedig több millió (egyes becslések szerint akár 300 millió) szaglóreceptor található. Ezeknek köszönhetően szőrös kedvenceink szaglása 10-100.000-szer erősebb, mint a miénk, embereké. Nem véletlen: drogok, robbanóanyagok vagy akár holttestek felkutatásában… jobban mondva kiszimatolásában négylábú barátaink szinte kivétel nélkül mindig segédkeznek. Ezek után, nem is meglepő, hogy 2013-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, a kiképzett kutyák által kiszagolt bizonyítékok is elfogadhatóak a bíróságon. 

3. Egy újszülött kiskutya sem tud boldogulni anyja nélkül. Ennek egyik legfőbb oka: minden kölyökkutya süketen és vakon jön a világra. Mivel világra jöttük után is fejlődnek, körülbelül két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szemek kinyíljanak… illetve a kicsik elkezdjenek reagálni a zajokra. Addig a legtöbb időt alvással és evéssel töltik a kicsik. 

4. A kutyák hallása, szaglásukhoz hasonlóan, szintén lenyűgöző. Hozzánk képest, a négyszer messzebbről érkező hangokat is tökéletesen hallják. Továbbá, a fülük elhelyezkedésétől a bennük lévő izmokig, mind azt segíti, hogy még olyan hangokat is meghalljanak, amit mi (egyszerű halandók) ha akarnánk, se tudnánk. A legendás Beatles ennek inspirációjára még egy dalt is írt a kutyáknak… ha érdekel, melyik számukat élvezik szőrös barátaink világszerte, nyisd meg az alábbi linket: 

5. A fentebb említett szuperképességeik ellenére, a kutyák íz-érzéke igencsak fejletlen. Ez az ízlelőbimbók alacsony számával magyarázható. Míg egy átlagos embernek durván 9000 ízlelőbimbó található a nyelvén, addig szőrös barátainknak csak 1700. Ennek következménye, hogy egy kutyus számára a szemétben rothadó ételmaradék épp olyan vonzó tud lenni, mint a legnagyobb gonddal elkészített steak.

https://arthrocol.com/embed-link/blog/

Nektek melyik érdekesség tetszett a legjobban? Esetleg van jó sztoritok kutyusotokról?! Írjátok meg kommentben!