fbpx

Miben támogatnak az aminosavak? – Arthrocol Vitality I. rész

Füles tacskó - aminosavak

Köztudott, hogy rengeteg kutyát érint vesebetegség és felszívódási zavar, amiknek következtében a kutyus szervezete fontos tápanyagoktól esik el. Ez bizony még súlyosabbá teheti az amúgy is fennálló rossz egészségi állapotot. Az Arthrocolnál ezért egy új készítményt dolgoztunk ki, ami megoldást kínál az élethez nélkülözhetetlen aminosavak pótlására! A Vitality elősegíti a  szervezetnek szükséges fehérjék előállítását, a regenerálódást és sebgyógyulást, és erősíti az immunrendszert úgy, hogy nem terheli a veséket. Melyek azok a tápanyagok amikkel megfelelő segítséget tudsz nyújtani kutyádnak? Figyelj, most térünk a lényegre!

Mik azok az aminosavak és miért fontosak?

Mert az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek. Számos biológiai folyamat alkotóelemei: legfontosabb a fehérjék előállításában betöltött szerepük. A tápanyagok szállítása és tárolása ugyanúgy nekik (is) köszönhető, mint a szervek, mirigyek, artériák és izmok kialakulása. Az aminosavak részt vesznek az energiatermelésben, a hormonok előállításában, az idegsejtek közötti kommunikációban, a vér pH szintjének szabályozásában. Fontosak a sebek gyógyításában és a szövetek javításában, különösen az izmokban, a bőrben, a csontokban és a hajban. A legkönnyebben állati fehérjében találjuk őket, illetve kisebb mennyiségben növényi fehérjében is előfordulnak. Rendkívül fontos tehát, hogy tisztában legyünk kutyánk napi fehérjebeviteli szintjével.

Barna kutyus - aminosavak

Mitől lesz esszenciális egy aminosav?

Ezek lesznek azok az aminosavak, amik nélkülözhetetlenek, mert az emberi és állati test nem képes azokat saját maga előállítani. Elengedhetetlenek a szervezetünk normális és egészséges működéséhez.
A hiányuk gyengítheti az immunrendszert, illetve hiányállapotokhoz vezet. Pótlásuk viszont elősegíti egy műtét után a gyorsabb felépülést, regenerálódást és gyorsítja a sebgyógyulást.

Aminosav hiány okai

Első körben a helytelen táplálkozás lehet az egyik oka annak, hogy egyes anyagok esetében hiányállapot áll fenn. Mint feljebb írtuk, az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, így rendkívül fontos, hogy megfelelő tápanyagokon keresztül megfelelő mennyiségben kapja meg a test ezeket az egészséges működéshez nélkülözhetetlen vegyületeket.

Felszívódási zavar (malabszorpciós szindróma) során könnyen alakul ki hiányállapot. Ebben az esetben egy vagy több tápanyag nem tud rendesen hasznosulni, szó szerint nem tud felszívódni az élő szervezetben. Kialakulása mögött több indok is állhat, a teljesség igénye nélkül:

  • Fertőzések fennállásakor: baktérium, gomba, parazita, vírus
  • Daganatok esetén
  • Pajzsmirigybetegség során
  • Szarkoidózisnál, ami egy, a szövetek között kialakult gyulladásos betegség
  • Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
  • Gyomorsavat érintő problémák, gyomorműtétek után
  • Gyulladásos bélbetegségnél (IBD)
  • Hosszan tartó antibiotikum-használat
  • Fennálló epe- és vékonybélbetegségek nyomán

Lehetséges tünetek: A felszívódási zavar következtében egyrészt a már korábban említett hiányállapotok alakulhatnak ki, amelyek tünetei szerteágazók attól függően, hogy milyen tápanyag, vitamin vagy ásványi anyag szintje csökken a szervezetben. Másrészt a bélben maradó tápanyagok vízvisszatartást, híg, vizes hasmenést okozhatnak. A bélbaktériumok lebontó folyamatokat végeznek, ezért puffadás, szélgörcs jelentkezhet.

Aminosavak - Arthrocol Vitality 500 ml
Arthrocol Vitality 500 ml

Mint látod rendkívül fontos, hogy a kutyus (és a saját magad) egészsége miatt minden szükséges tápanyag a szervezet rendelkezésére álljon. Ez a bejegyzésünk első része volt, a következőben pedig hozunk 5 konkrét példát, amikor kifejezetten ajánljuk az esszenciális aminosav-keverék használatát. Addig is kattints IDE, hogy több részletet megtudhass legújabb készítményünk, az Arthrocol Vitality előnyeiről és összetevőiről!

Kövess minket Facebookon, ha hasznosnak ítéled ezt a bejegyzést, és tudj meg többet a kutyusod egészségének megőrzéséről! 🙂