fbpx

Sir Pamacs – avagy tudnivalók az őszi vedlésről

Szőrpamacsok, szőrszálak az asztal alatt, a sarokban, a verandán, a nadrágon: mindenhol. Ismerős ez a kép mindannyiunk számára, ugye? Pánikra nincs ok, hiszen a őszi vedlés időszaka is most kezdődik – ami teljesen normális.

Ugyan a legtöbb kutyafajta egész évben hullajthatja a szőrét, pont mint az emberek a hajukat, vannak olyan fajták, amelyeknél ez a tavaszi és őszi időszakban felerősödik. Amikor a nappalok rövidülnek és hűvösebbre fordul az idő, a kutyák megkezdik lecserélni a könnyebb nyári bundát egy melegebb, téliesebbre. Ilyenkor hosszabb, lágyabb és sűrűbb szőrzettel védik a testüket a hideg időjárástól. Jellemzően ez az időszak szeptemberben kezdődik és novemberig tarthat el.

Sokan gondolják úgy, hogy a tavaszi vedlés természetes, ám az őszi szőrhullás során aggódnak. Ez egy természetes folyamat, hiszen sokkal több aljszőrzetet növesztenek, ami segíti őket a hőleadás csökkentésében, úgyhogy pánikra tényleg semmi ok!

Mivel lehet őket támogatni?

Természetesen gazdiként mi is tudunk tenni azért, hogy megkönnyítsük kedvencünk helyzetét ebben a folyamatban. A rutinszerű fésüléssel/keféléssel az elhalt szőrszálakat még a lehullásuk előtt össze tudjuk gyűjteni, így egyrészt nem gyűlnek és csomósodnak a kutyus testén, másrészt nem lesz tele velük a padló/kanapé/nadrág, meg úgy általában minden. 🙂

Ilyenkor a bőrük által termelt jótékony olajokat is segítünk egyenletesen eloszlatni a testükön. 

A rendszeresebb mosdatás is segít az elhalt szőrszálak kihullásában, és érdemes tápláló, kutyák számára készített olajokat használni, hogy az új bunda is selymes és csillogó lehessen.

Ajánlott étrend-kiegészítőket is keverni a táplálékukba, mert az extra Omega-3 zsírsavak és vitaminok jelentősen hozzájárulnak az újonnan növesztett szőrszálak egészségéhez, selymességéhez. Ilyen időszakra fejlesztettük ki a Lucy & Gus készítményt, ami az ízületi támogatás mellett kedvencünk szőrzetére is jótékony hatással van a benne lévő összetevőknek köszönhetően.

 A kutyák immunrendszerét sem hanyagolhatjuk el ebben az időszakban, de erre a következő cikkben fogunk kitérni, hiszen a hidegebb évszakra történő felkészítés is fontos, nagyobb eleme a felelős kutyatartásnak.

Mikor gyanakodjunk problémára a vedlés során?

Első körben figyelhetjük az intenzívebb vedlés kezdete óta eltelt időt. Ha nyolc hétnél tovább tart ez az időszak, figyeljünk oda jobban a kutyusra. Ez lehet akár bőrprobléma, stressz, allergia, vagy valamilyen hormonális probléma. Ilyen esetekben a szőrzet is fakóvá, fénytelenné válik, úgyhogy mindenképpen keressünk fel egy állatorvost!

Ha kedvencünknek foltokban, aránytalanul hullik a szőre, esetleg néhány helyen a bőre is kilátszódik, szintén keressünk fel állatorvost a mögöttes ok felkutatása végett.

Fontos tudnunk a négylábú fajtájára jellemző tulajdonságokat a vedléssel kapcsolatban (mennyire szezonális, állandó, intenzív), de ha valamilyen rendellenességet tapasztalunk, mindenképpen vigyük el állatdokihoz, hiszen a bőr és a szőrzet egészsége ugyanolyan fontos, mint az embereknél.

Kitartást, türelmet, odafigyelést és rendszeres porszívó használatot ajánlunk mindenkinek a következő időszakra. 🙂