fbpx

Ízületi gyulladás kutyáknál

Sok kérdés merülhet fel benned, és nem is mindig egyértelmű, hogy mit takar ez a kifejezés. Az ízületi gyulladások csoportjában két fő fajtát különböztetünk meg. Egy kicsit ki is térünk mind a kettőre, de most főleg a porckopással járó ízületi gyulladással foglalkozunk (osteoarthritis).

Mi is az ízület?

Ízületek minden gerinces állat testében találhatóak. Nagyon egyszerűen a csontok találkozási pontjait hívjuk így a végtagokban, a medencénél, stb. A mindennapi mozgást teszik lehetővé: legyen ez egy átlagos séta, ami egy egyszerű rutin feladat, vagy akár egy műtét, ahol az orvos egészen komplex mozdulatokat végez el. Tehát a legegyszerűbb mozgástól kezdve, a pontos precíz mozdulatok végrehajtásában is nagy szerepük van. Ráadásul a legtöbb ízület ezt úgy is el tudja végezni, ha közben terhelés alatt van. A csontvégeken egy porcos réteg található, aminek köszönhetően a csontok súrlódásmentesen tudnak egymáson elmozdulni. A porckopással járó ízületi gyulladás kutyáknál is előfordul, ami miatt az érintett terület mozgatása sok esetben gyulladással és nagy fájdalommal jár.


Az emberi testben 206 csont található, míg a kutyáknál 319-321 -> így azért már érthető miért olyan fontos, hogy odafigyeljünk az ízületeink és a porcok egészségére a szervezetünkben. Általánosságban nézve az 1 éves kutyák 20%-ának van mozgásszervi problémája, míg 8 éves kor fölött ez a szám eléri a majdnem 80%-ot! Ebből is látszik, hogy a kor előrehaladtával sajnos náluk is egyre nagyobb az esélye az ilyesmi problémák kialakulásának.

Az ízületi gyulladás fajtái

Alapvetően két féle ízületi betegséget különböztetünk meg:

 • Az osteoarthritis porckopással járó, a leggyakoribb krónikus ízületi betegség. Kutyáknál és embereknél is. Ebben az esetben a csontok végén lévő védőszövet, amit porcnak hívunk, elvékonyodik/elkopik, és a csontok mozgás közben egymáshoz dörzsölődnek. Értelemszerűen ez nagy fájdalommal jár, még a kedve is elmegy a kutyusnak a mozgástól.
 • A reumás ízületi gyulladás ugyanúgy fájdalommal és gyulladással jár, viszont ez egy auto-immun betegség: a szervezet saját immunrendszere támadja az ízületekben található egészséges szöveteket.

A gyulladásból fakadó tünetek kutyáknál

A tünetek nagyjából mind a két esetben hasonlóak:

 • Merevség a végtagokban
 • Sántaság
 • Kedvetlenség
 • Súlygyarapodás a mozgáshiány miatt
 • Ingerlékenység
 • Fájdalom bizonyos területeken, ha valaki hozzáér
 • Ürítéshez nehezen veszi fel a megfelelő testtartást
 • Izomvesztés a végtagokban és a háti szakaszon a mozgáshiány miatt

Az ízületi gyulladás kialakulása kutyáknál & kockázati tényezők

Egy korábbi sérülés után előfordulhat, hogy a szervezet nem megfelelően végzi el a regenerációs folyamatokat. A porcréteg lassan elvékonyodik, és így fokozatosan egyre erőteljesebb fájdalmat érez a kutyus.

Az ízületekre nehezedő fokozott terhelés is lehet egy kiváltó ok. Ezért fontos a fajtának megfelelő testsúly tartása, hiszen a túlsúly nagyobb nyomást is jelent az egész csontvázra. Lehet veleszületett rendellenesség is a kiváltó ok, pl.: könyök- vagy csípődiszplázia. Ilyenkor a medencénél vagy könyöknél lévő ízületek rendellenesen fejlődnek, ami hosszútávú problémát és fájdalmat jelentenek.

Ha kölyökkorban túl sokat vagy túl keveset volt mozgatva a kutyus, előfordulhat, hogy az ízületek rendellenesen fejlődnek. Nagytestű fajtáknál nagyobb a kockázata, hiszen ők gyorsabban érik el a teljes testméretüket, ami később jelentősen ronthatja az ízületek egészségét.

Gyógymódok és kezelés ízületi fájdalomra kutyáknál

Arthrocol Mobility 500 ml ízületi gyulladás kutyáknál kezelésére

A diagnosztizálást mindenképpen bízzuk állatorvosra. Ő fizikai vizsgálattal fel tudja mérni, hogy az állat ízületei mennyire duzzadtak, milyen fájdalmas lehet neki a terhelés, mennyire merev a mozgás. Elsősorban a gyulladás csökkenését és a fájdalom csillapítását kell elérni, hogy a kutyus ismét felszabadultan mozogjon. Ez nem csak a könnyebb mindennapokért fontos, de azért is, hogy elkerülje az elhízást vagy az izomvesztést.

Ilyen kezelésre fejlesztettük ki a Mobility nevű készítményünket, amit állatorvosok és állatpatikák is használnak naponta. A kedves olvasónak akár ismerős is lehet! 🙂

Természetesen ha indokolt, röntgen is készíthető a beteg végtagról, súlyos esetben pedig további vizsgálatok vagy akár műtét is indokolt lehet.

Azért van, amivel házilag is tudjuk segíteni kutyánkat

Bármennyire is kényelmetlenül reagál, a mozgás rengeteget segít. Ugyanúgy, ahogy az emberek, az állatok sem szeretnek mozogni ilyen fájdalommal. Pedig igenis muszáj, ugyanis a mozgás elhanyagolásával valójában csak rosszabbodik az állapotuk. Próbáljuk minél gyakrabban rávenni egy sétára, még ha kis táv is, de legyen meg a napi rutin. Az ízületi gyulladás kutyáknál is sok kellemetlenséget okoz, a tudatosság ezért nagy szerepet játszik a kezelésben. A mozgás serkenti az ízületi folyadék termelődését, amire ilyenkor nagy szükség van.

Biztosítsunk neki kényelmes, puha fekhelyet. Tartsuk szárazon és melegen az ágyát, hiszen a hideg és nyirkos környezet fokozza a gyulladt ízületek irritációját.

Bár a fenti, a mozgást szorgalmazó leírással ellentétesen hangozhat, de a lépcsőzést (és az ugrálást) lehetőleg kerüljük, ha ízületi gyulladásos a kutya. Az egyenetlen terhelés rossz hatással van a végtagokra, pláne abban az időszakban, amikor javulnia kéne a helyzetnek. Ha emeletre, kanapéra, vagy magasabb helyre kell a kutyusnak feljutnia, segítsük egy egyszerű rámpával. A gerincét és a lábait így kisebb fokú terhelés éri, és melléd is könnyebben be tud feküdni Tv-zés közben. 🙂

Ha lehetőségünk van rá, hidroterápiára is elvihetjük kedvencünket. Egy ilyen kezelésnél vízben végez mozgást a kutyus, ellenőrzött körülmények között. A jótékony hatása abban rejlik, hogy míg csökkenti a kutya ízületeire eső terhelést, úgy az izomzatot is erősíti, így biztosítva a jobb testtartás kialakítását. A sérült szöveteket így nem éri stressz hatás, emiatt akár műtét előtti és utáni állapotban is szokták javasolni.

Vezetett úszás terápia kutyáknak


Vitaminok és táplálékkiegészítők kutyáknak

Természetesen a megfelelő tápanyagokkal is enyhíthetünk a kutya ízületi gyulladásán.
A táplálékkiegészítők leggyakoribb hatóanyagait listázzuk a jótékony tulajdonságaikkal együtt:

 • Glükozamin: a porcszövet és az ízületi folyadék mennyiségét növeli
 • Kondroitin-szulfát: a porcszövet egyik összetevője, annak rugalmasságáért felel
 • MSM: a fenti két összetevővel együtt szedve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik
 • Hialuronsav: fokozza a nedvességtartó erőt, a porc további kopását akadályozza meg
 • Ördögcsáklya: növényi eredetű fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatóanyag, amit külsőleg (sebek kezelésére) és belsőleg is használhatunk
 • II. Típusú kollagén: az emlősök szervezetének nélkülözhetetlen alkotóeleme, főleg a porcok kenéséért felel
 • C-vitamin: a kollagén beépülését fokozza az ízületekbe és a környezetükben lévő szövetekbe
 • Omega-3 zsírsavak: az EPA és DHA-tartalmának szintén fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van

Összegzés

Elmondható, hogy az ízületi gyulladás kutyáknál sem válogat sajnos. Nagyobb részben a a kor előrehaladtával jeleni meg, ám gyakran előfordul fiatalabb korban is. Két fő fajtáját különböztetjük meg, amik különböző kezelést is igényelnek. A helyes diagnózis felállításához mindenképpen kérjük állatorvos véleményét!

A kutya ízületeinek egészsége ugyanúgy meghatározza a Te mindennapjaidat, mint ahogy az övét is. Sokféle tünet jelenhet meg, amik természetesen negatívan befolyásolják a mozgást. Bizonyos kutyafajtáknál nagyobb az előfordulási esélye, ám fontos odafigyelnünk minden esetben, minden fajtánál. Akár sérülésből, akár genetikai rendellenességből fakad a probléma, kezelni és enyhíteni van lehetőségünk a bajt, ám a legjobb, ha a megelőzéssel számolunk.

Ha már beütött a baj, és láthatóan rosszabb kedvencünk mozgása, mindenképpen támogassuk a szervezetét. Rendszeres mozgással, sétával elégítsük ki a napi mozgásigényt, ami az ízületek egészségére is jótékony hatással van, bármennyire nincs kedve menni. Segítsük a megfelelő táplálékkiegészítőkkel, hogy minél hamarabb, minél könnyebbek legyenek az ő és a Te mindennapjaitok. Az Arthrocol Mobility készítménnyel jelentősen lehet a kutya állapotán javítani, amihez persze a Te közreműködésed is kell. A legtöbb szükséges hatóanyagot tartalmazza, és sok használója igen pozitív visszajelzéseket írt. Hamarosan egy továbbfejlesztett változata is érkezik, erről viszont majd egy kicsit később… 😉

Golden retriever simogatva